Aku Ankka on lasten kestosuosikki

Aku Ankka on aina vain Suomen suurin viikkolehti: joka viikko lähes 600 000 suomalaista pakenee arkitodellisuutta Aku Ankan seuraan. Aku Ankka -lehtien huumori on hyvin kehittynyttä, ja suomen kieli niissä rikasta ja vivahteikasta. Hahmoihin ja heidän tohellukseensa on kuitenkin pikkulapsienkin helppo samaistua. Aku Ankkaa luetaan 7–54-vuotiaiden ikäryhmissä – mikä muu aikakauslehti pystyy tavoittamaan näin laajan kohdeyleisön? Aku Ankan lukeminen aloitetaan jo varhaisessa iässä, päälukijakunta onkin 7 – 12 -vuotiaita, ja lehtitilausta jatketaan aikuisiälle asti, jolloin ankkaperinne on aika siirtää omille lapsille. Jos olet kiinnostunut tilaamaan Aku Ankan, niin paras tarjous löytyy täältä!

Akut tai ”Akkarit” luetaan moneen kertaan, minkä jälkeen lehti laitetaan talteen. Tätä tarkoitusta varten myydään jopa erityisiä kansioita. Aku Ankka on myös keräilykohde siinä kun postimerkit, kuolleet perhoset ja kissanmuotoiset viinipullot. Kaikkien tuntema Tuurin kyläkauppias on onnistunut keräämään miljoona Aku Ankka -lehteä. Miljoona Aku Ankka -lehteä päällekkäin pinottuna tarkoittaa kahden kilometrin korkuista pinoa! Keskistä viehättää Aku Ankassa muun muassa se, että heidän katuosoitteensa täsmäävät (Paratiisitie 13). Keskinen ei kuitenkaan ole ainoa Akkareiden keräilijä. Vanhat ja harvinaiset Akut ovat kalliita, esimerkiksi Lumikki-numerosta vuodelta 1952 on maksettu yli 7000 euroa. Harvinaisia Akuja on ollut myynnissä jopa noin 10 000 euron hintaan.

Kuka on Aku Ankka?

Disneyn piirroselokuvahahmo Aku Ankka luotiin vuonna 1934. Idean takana oli mahdollisesti itse Walt Disney. Ankka alkoi seikkailla sarjakuvissakin. Hän kehittyi 1940-luvulta alkaen Carl Barksin käsissä, joka keksi Akulle lisää sukulaisia ja uusia luonteenpiirteitä. Suomessa ensimmäinen näytenumero Aku Ankasta ilmestyi 1951. Yhdysvaltainen Don Rosa alkoi piirtää Aku Ankkaa 1980-luvun lopulla. Hänen yksityiskohtaiset ankkasarjakuvansa ovatkin monen lempitarinoita. Don Rosan ankkatarinoissa on usein tarkkoja historiallisia detaljeja, joten ne ovat varsin sivistäviä. Lähes joka sarjakuvaruutuun on upotettu hauskoja yksityiskohtia, joten tarinoiden pariin palaa aikuinenkin mielellään. Aku Ankka seikkailee myös taskukirjoissa, kovakantisissa sarjakuvakirjoissa, TV-sarjoissa ja mitä erilaisimpien tuotteiden kyljessä penaalista pussilakanasetteihin. Aku Ankka Juniori on uudempi lehtituote, mikä on suunnattu 3–8-vuotiaille lapsille. Sen seikkailut ovat helppolukuisia ja -tajuisia, ja lehtien mukana tulee tehtäviä, joiden kautta lapsi oppii hauskalla tavalla logiikkaa, matematiikkaa ja kielioppia.

Aku Ankka on epäonninen ankka, jolla on lyhyt pinna, ja jota vaivaa suhteellisuudentajun puute. Aku Ankka on usein työttömänä eli ”kilometritehtaalla”, mutta tekee välistä työkeikkaa rikkalle enolleen eli Roope Ankalle. Roope Ankkaa vaivaa pakkomielle rahaan, varsinkin ensimmäiseen ansaitsemaansa kolikkoon. Pakkomielteen jakaa Milla Magia, joka uskoo ensilantin auttavan häntä hänen karikkoisella noidanurallaan. Roope Ankan muita rahoja ovat havittelemassa esimerkiksi Karhukoplan konnat. Aku vikittelee Iines Ankkaa, joka kuitenkin diggailee enemmän kultalusikka suussa syntynyttä Hannu Hanhea. Kaikesta tästä epäsovinnaisesta elämästä, taloudellisesta epävarmuudesta ja lemmenkipeän huoltajansa epävakaudesta ovat kärsimässä Tupu, Hupu ja Lupu, eli Akun sisarenpojat. Ylisuorittavat pojat hakevatkin turvallisuuden tunnetta ja kiinnekohtaa elämäänsä partioliikkeestä, tai pullantuoksuisesta mummolasta. Mummo Ankka puhuu vanhanaikaisesti ja elättää laiskaa renkiä, jonka elämän kohokohta on syöminen.

aku-ankka-lehdet

Miksi Aku Ankka on niin suosittu?

Aku Ankka -lehti on suosittu ympäri Eurooppaa, erityisesti Italiassa ja Norjassa Suomen ohella. Ulkomailla joskus ihmetellään, miksi suomalaiset samaistuvat nimenomaan äkkipikaiseen ja huonotuuriseen ankkaan. Aku Ankka on Suomessa paljon suositumpi Ankkalinna-hahmo kuin vaikkapa näppärä ja nerokas Mikki Hiiri. Hyveellinen Mikki Hiiri voi jopa ärsyttää. Aku Ankka on värikkäämpi ja moniulotteisempi hahmo, joka voi olla tarinan hyvis tai pahis – Aku Ankka jaksaa aina yllättää. Akua ei tarvitse sääliä, sillä hän kuitenkin putoaa aina räpylöilleen. Aku on sinnikäs ja kekseliäs, joten tarinoista ei jää paha maku suuhun. Housuton hahmo riehuu ja koheltaa, mutta selviää aina tavalla tai toisella.

Lisäksi on otettava huomioon Akkarien asema suomen kielen rikastuttajana. Akun kanssa on moni oppinut lukemaan, ja myöhemmässä vaiheessa laajentamaan sanavarastoaan ja kehittämään kielellistä ilmaisuaan. Aku Ankkaa on kiiltelty siitä, miten se pitää yllä suomen kieltä – miten muuten lapset ikinä kuulisivat ettoneista, visukintuista ja ammuvainaan nuotista? Aku Ankassa on myös mielenkiintoisia viittauksia ajankohtaisiin asioihin ja henkilöihin, joten kokonaisuus kiehtoo kaikkia ikäluokkia ja kohderyhmiä.

Jaa tämä artikkeli:

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top