Kuinka voit lahjoittaa kryptovaluuttaa?

Kryptovaluutta

Kryptovaluuttaa eli virtuaalista valuuttaa voi käyttää maksuvälineenä monissa verkkokaupoissa tai esimerkiksi nettikasinoilla. Tulevaisuudessa digitaalisen valuutan käyttäminen saattaa yleistyä vielä lisää. 

El Salvador on juuri päättänyt ottaa bitcoinin viralliseksi valuutaksi Yhdysvaltain dollarin rinnalle. Jää nähtäväksi, seuraavatko muut maat perässä. 

Suomi ei ainakaan tällä hetkellä ole ottamassa mitään kryptovaluuttaa euron rinnalle, vaikka kryptovaluuttoja ja Coinmotion kokemuksia (Coinmotion on suomalainen kryptovaluuttasijoittamiseen erikoistunut palvelu) onkin jo monilla suomalaisilla. 

Ehkä sinäkin tunnet jonkun, joka käyttää virtuaalivaluuttoja tai hankkii niitä sijoitusmielessä? Kenties olet itse kiinnostunut kryptovaluutoista, ja haluat houkutella muita mukaan sijoittamaan esimerkiksi bitcoiniin? 

Siinä tapauksessa saatat olla kiinnostunut lahjoittamaan kryptovaluuttaa muille. Tämä artikkeli vastaa muutamaan tärkeään kysymykseen virtuaalisen valuutan lahjoittamisesta. 

Miten annan kryptovaluuttaa toiselle henkilölle?

Kryptovaluutta on olemassa vain virtuaalisesti. Sitä voidaan säilyttää esimerkiksi:

  • kaupankäyntipaikkojen eli pörssien tileillä
  • digitaalisessa lompakossa, mihin kirjaudutaan omilla tunnuksilla millä tahansa laitteella
  • mobiililompakossa, mikä on omaan älypuhelimeen ladattu sovellus
  • paperilompakossa eli paperilla, mille on merkitty varojen käyttöön ottamiseen tarkoitettu koodi
  • hardware-lompakossa eli tietokoneeseen yhdistettävässä laitteessa, minkä sisään on rakennettu tarvittava salausavain

Jos haluat antaa virtuaalista valuuttaa toiselle henkilölle, toimi valuutan säilytystavan mukaan. Usein lahjan saajalla pitää olla oma lompakko ja tilinumero, jolle voit siirtää virtuaalista valuuttaa. 

Vaikka antaisit koodin paperilla, tullee lahjansaajan perustaa jossain vaiheessa tili virtuaaliselle valuutalle, jotta hän voi hyödyntää saamansa lahjoituksen.

Mieti siis hetki sitä, kuinka todennäköisesti lahjansaaja osaa, haluaa ja voi käyttää virtuaalista valuuttaa. Entä ymmärtääkö lahjansaaja, mitä hän saa, ja kuinka arvokas lahja voi (nyt ja tulevaisuudessa) olla?

Jos et usko lahjansaajan hyötyvän virtuaalivaluutasta, mutta sinulla ei ole mielestäsi muutakaan annettavaa, vaihda virtuaalinen valuutta itse käteiseksi (kuten euroiksi). 

Voit myydä bitcoineja netin kauppapaikoissa tai Bittimaatilla, mikä on normaalin pankkiautomaatin näköinen masiina, joita on jo muutama kappale Suomessa.

Lopuksi mainitsen siitä, että PayPal-maksuvälitysyhtiö sallii jo nyt yhdysvaltalaisten asiakkaiden maksaa ostoksiaan kryptovaluutoilla, ja tämä ominaisuus tullee lähiaikoina saataville myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Kenties virtuaalivaluuttaa voi jo pian lahjoittaa PayPalin kautta?

Lahjoista maksetaan lahjaveroa

Annoitpa lahjaksi euroja, osakkeita, kulkuneuvoja tai vaikka bitcoineja, joutuu lahjansaaja maksamaan lahjaveroa, jos hän saa samalta henkilöltä kolmen vuoden sisällä lahjoja vähintään 5000 euron edestä. 

Jos lahjojen arvo on yhteenlaskettuna korkeintaan 4999 €, eli lahjaveroilmoitusta tarvitse tehdä, eikä veroja lankea maksettavaksi. 

Jos olet antanut lahjaksi bitcoineja tai muuta kryptovaluuttaa, pidetään sen hankintahintana sen käypää arvoa lahjan luovutuspäivänä. Tämä arvo huomioidaan myös mahdollista myyntivoittoveroa myöhemmin laskettaessa. 

Ehkä annoit virtuaalista valuuttaa lahjaksi silloin, kun sen arvo oli 25 000 €. Tänä päivänä sen arvo voi olla esimerkiksi 35 000 €, mutta lahjansaajan verotuksessa huomioidaan vain hankintahetken (eli lahjoituspäivän) arvo (25 000 €).

Kryptovaluuttojen arvonnousustahan maksetaan myyntivoittoveroa vasta silloin, kun digitaalista valuuttaa vaihdetaan oikeaan valuuttaan tai hyödykkeisiin. Saadut tulot kuuluvat sen verovuoden verotukseen, jonka aikana ne ovat realisoituneet. 

Jos lahjansaaja hankkii virtuaalivaluutalla hyödykkeitä vuonna 2021, hänen tulee ilmoittaa tulot Verohallinnolle viimeistään keväällä 2022, kun on aika korjata edellisen vuoden esitäytetty veroilmoitus. 

Myyntivoittoverot maksetaan jäännöisveroina, ellei siihen voida käyttää mahdollisia veronpalautuksia. 

Virtuaalivaluuttaa voi myös periä tai lahjoittaa erilaisille yhdistyksille

Virtuaalivaluutta voi vaihtaa omistajaa myös muuten kuin kaupankäynnin tai toiselle henkilölle annetun lahjan muodossa. Jotkin yhdistykset, puolueet tai säätiöt ottavat vastaan esimerkiksi bitcoineilla tehtyjä lahjoituksia. 

Esimerkiksi Piraattipuolue kertoi keväällä ottavansa tililleen bitcoin-lahjoituksia.

Virtuaalista valuuttaa voi myös periä. Kryptovaluutasta maksetaan samanlaista perintöveroa kuin muustakin peritystä omaisuudesta, ellei perintö ole niin pieni, että sen voi pitää verottomasti. 

Perintövero maksetaan saantihetken arvon mukaan. Jos perityillä virtuaalivaluutoilla tehdään myöhemmin esimerkiksi voitollisia kauppoja, lankeaa maksettavaksi myyntivoittovero. 

Myyntivoittoveron määrä saattaa yllättää sitten aikanaan, sillä osa asiantuntijoista uskoo esimerkiksi bitcoinin arvon jatkavan kasvuaan. Osa alan ammattilaisista ennustaa suorastaan huimaa arvonnousua, mutta tämä jää nähtäväksi. 

Myös monien muiden kryptovaluuttojen arvon uskotaan kasvavan jo lähitulevaisuudessa, mutta sekin on mahdollista, että joidenkin kryptovaluuttojen arvo tulee laskemaan (sijoittaminen on usein arpapeliä). 

Jaa tämä artikkeli:

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top