Suunnitteletko yllätysjuhlia? Huomioi nämä vinkit ensin

Yllätys

Suunnitteletko yllätysjuhlia? Ehkä vanhemmilla on 30-vuotishääpäivä, mummi täyttää 80 vuotta, kaveri on juuri tullut isäksi tai puoliso on saanut ylennyksen, ja haluat yllättää juhlakalun iloisesti. Yllätysjuhlat voi pitää myös kihlaparille, epätasavuosia täyttävälle, ajokortin saaneelle, eläkkeelle päässeelle tai vaikka au pair -reissulta kotiin palanneelle – puhumattakaan intin päättymisestä, koiran nimipäivistä, valmistumisesta tai siitä, että huolella hoidettuun ruusuntaimeen on ilmestynyt ensimmäinen nuppu. Pieni juhla on aina paikallaan, eikä asioita tarvitse ottaa niin vakavasti. Ensimmäinen aikakauslehdessä julkaistu valokuva tai nappulaliigan hyvin pelattu (vaikkakin häviöön päättynyt peli) ovat vallan mainioita syitä kutsua kaverit koolle ja maistella kakkua. Ammattitaitoinen tapahtumajärjestäjä auttaa varmasti myös kissan ristiäisten suunnittelemisessa, jos itse olet valmis panostamaan niihin rahallisesti.

Aina yllätysjuhlat eivät ole hyvä idea

Muista kuitenkin, että ihan kaikille ei kannata järjestää yllätysjuhlia, sillä juhlakalu voi jopa loukkaantua. Jos pariskunta on ”karannut naimisiin” eli mennyt salaa naimisiin eikä aio järjestää häitä, heillä voi olla muitakin vaikuttimia kuin taloudellisia. Häät eivät enää ole ensisijaisesti kahden suvun vaan kahden ihmisen yhdistymisen juhla. Jos hääpari ei ole halunnut kutsua sukulaisiaan paikalle, vaan on halunnut pitää suhteensa virallistamisen kahdenkeskisenä asiana, he eivät ehkä ilahdu, jos viet heidät side silmillä kartanoon, jonne on kutsuttu sedän naapurin kaimakin, ja jossa leikitään sukkanauha- ja varpailletallomis-leikkejä.

Jos taas ilmoittaa oikein paikkakunnan lehdessä, ettei aio juhlistaa merkkipäiväänsä, ja toivoo mahdolliset muistamiset hyväntekeväisyysjärjestön tilille, se herättää epäilyksiä. Kukaan ei ehkä olisi koskaan saanut tietää, että Ritva/Kalevi täyttää 80, ellei hän olisi sitä oikein lehdessä julistanut. Ilmoitus on kaiken lisäksi maksanut useamman kympin, ja varsinkin takavuosina tällaisiin ilmoituksiin tavattiin laittaa oikein valokuva. Jos et mene Ritvan/Kalevin luo kyseisenä päivänä, voi olla, että välit voivat mennä poikki loppuiäksi. 

Netin vauva-aiheisella keskustelupalstalla jaetaan elämänkokemuksia. Ei ole kauaakaan siitä, kun joku kertoi järjestäneensä kaverilleen yllätysjuhlat syntymäpäivän kunniaksi. Kaveri vietiin keikalle kuuntelemaan lempimusiikkiaan, mutta hän loukkaantui verisesti. Joillekin on vaikea pala hyväksyä vanhenemistaan, ja joitakin taas ärsyttää, jos heidän toivettaan olla juhlimatta ei kunnioiteta tai oteta vakavasti. Toinen nettikeskustelija taas oli järjestänyt äidilleen niin hienot yllätysjuhlat kuin pystyi, vaikka oli vasta yläasteiässä. Oli vieraita ja oli lahjoja, mutta äiti sydämistyi, koska hänelle ei pidetty puhetta, eikä hän saanut lahjaksi kuivakukka-asetelmaa. Olisi paljon helpompaa, jos kaikki aina tarkoittaisivat sitä, mitä sanovat – varsinkin silloin, kun kysytään haluavatko he juhlistaa merkkipäiväänsä. Toivokaamme myös sitä, että varsinkin spesifit lahjatoiveet esitettäisiin ääneen. Siinä eivät netin lahjavinkit auta, jos juhlakalun salaisena toiveena on esimerkiksi hylkeen muotoinen maljakko tai pekonin makuinen huulirasva.

Miten suunnitella täydelliset yllätysjuhlat?

Jos vielä uskallat ottaa riskin ja järjestää yllätysjuhlat, kannattaa olla liikkeellä muutamaa viikkoa etukäteen, jos kaavailee vähän isompia pirskeitä. Esimerkiksi juhlatila pitää varata hyvissä ajoin, jotta saa juuri haluamansa paikan. Varsinkin kesällä, kun on muitakin juhlia, voi olla vaikea löytää juhlatilaa. Vieraillekin pitää ilmoittaa, jotta he tietävät tehdä tilaa kalenteriinsa. Jos tuttavapiiriinne kuuluu paljon vuorotyöläisiä, on ”save the date” -ilmoitus hyvä lähettää mahdollisimman aikaisin, jotta he ehtivät vaikuttaa työvuoroihinsa. Pitopalveluun, bändiin, tapahtumajärjestäjään, valokuvaajaan, koomikkoihin tai muihin esiintyjiin (lastenjuhlissa ehkä pomppulinnoja vuokraavaan firmaan) sekä kukkakauppaan kannattaa myös ottaa yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

On riski, että jäät kiinni juhlien suunnittelemisesta, jos puhut juhlista ääneen puhelimessa. Mikäli olet saanut värvättyä kavereita mukaan juhlien järjestämiseen, voi olla syytä perustaa oma Whatsapp-ryhmä. Muista painottaa kaikille tutuille ja varsinkin lapsille, että kyseessä on nimenomaan yllätys, eikä siitä voida puhua etukäteen. Yllätys voi paljastua aivan viime metreillä, jos pahaa-aavistamaton juhlakalu löytää kummallisia kuitteja. Mieti valmiiksi hyvä selitys sille, miksi olet ostanut 50 ruusua, kolmetoista voileipäkakkua, kuusi metriä tylliä tai kymmenen koppaa olutta. 

Talkootyönä juhlat voi järjestää myös pienellä budjetilla. Nyyttäri-idea jakaa tarjoiluvastuun useammalle henkilölle, ja astioita voi yleensä vuokrata edullisesti paikalliselta seurakunnalta. Kesällä voidaan olla ulkona, ja omasta porukasta saattaa löytyä muusikoita tai sirkustaiteilijoita juhlien ohjelmanumeroksi.

Jaa tämä artikkeli:

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top